tiistai 17. joulukuuta 2013

Kajsa Ingemarsson - Vettä vain

Tästäkään en löytänyt takakannen tekstiä, vaikka luulisi löytyvän kun on kuitenkin sen verran tuore teos (2009, käännös 2010). Eikä tätä kirjaa täältä enää löydy, oli se
vain lainassa hetken. En edes muista koska luin tämän :)
Joka tapauksessa on kyseessä melko tuhti välipala (yli 500 sivua) ja täytyy myöntää, että epätoivo iski jossain kohtaa, MUTTA se johtuu ominaisuudesta jonka omaan: jätän kirjat helposti kesken, tai ne pikemminkin jäävät kesken, vaikka olisi kuinka kiva kirja niin kesken jää (esim. Anna Karenina).

Alku jaksaa melkein aina tempaista mukaansa (enhän muuten edes pääsisi jättämään kirjoja kesken) eikä tämä ollut poikkeus. Tarinaan sisältyy kyllä vettä, ja se saa tapahtumasarjan liikkeelle. Päähenkilö on julkisuudenhenkilö, toisin sanoen kirjailija, jonka kirjat ovat myyneet huimasti ja nyt on aika saada vuosikymmenen kestävä suhde kirjasarjaan päätökseen. Ongelmia kuitenkin ilmenee, eikä kaikki mene kuten Strömsöössä.

Juoni, sen kuvaukset, tapahtumien kulku ja kieliasu olivat yhteneväisiä keskenään. Nämä tekivät tästä teoksesta nautittavan välipalan. Hieman alussa kieli kylläkin tökki, kun olin mukamas niin tottunut "korkeatasoiseen" kirjallisuuteen silloin, mutta tarina vei kielen mennessään. Vaikka tässä on käsitelty monia asioita ja monista näkökulmista, pysyy silti tarina koherenttina ja mielenkiintoisena, helppolukuisena ja helposti seurattavana. Viihteen lisäksi on tässäkin jonkinlainen kasvutarina, voisin sanoa jopa luokkarajoja rikkova suhde, joka tämän kasvun saa aikaan. Kuinka uskottava se sitten loppujen lopuksi on, jää lukijan harteille.

Mielenkiintoinen seurattava oli tuo kehityskulku, mutta silti jäi sellainen olo, että jotain jäi pahasti kesken. Toisaalta joskus se on tavoiteltavaakin, mutta kuitenkin olisin ehkä kaivannut kirjailijan valintoja enemmän näkyville. Lopussa tuli väkisinkin sellainen olo että "no just joo", mutta toisaalta se jättää aukon, jonka jokainen voi mieleisekseen täydentää.

Laadukas välipala, jota ei voi sanoa monesta "vakavasti otettavasta" teoksestakaan, joten onnistunut lukukokemus kaikin puolin. Ei maata järisyttävää, muttei myöskään ajanhaaskausta :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti