sunnuntai 27. syyskuuta 2009

Jane Austen - Järki ja tunteet

"Jane Austen (1775-1817) on varakkaan englantilaisen keskiluokan kuvaaja. Säätytietoista ja tärkeilevää ympäristöään hän tarkkailee romaaneissaan satiirikon silmin huvittuneesti hymyillen.

Järki ja tunteet on kahden sisaruksen, järkeilevän Elinorin ja tunteellisen Mariannen, toisiinsa kietoutuneiden rakkaustarinoiden kuvaus. Taustana on vanhan hyvän ajan pikkuporvarillinen seurapiiri. Jane Austenin kerronnan huumori on tehnyt hänestä "Englannin hilpeimmän klassikon", jonka viisaat ja sydämelliset romaanit ovat mestaruudessaan ajattomia."

***

Ensiksi täytyy mainita, että pari vuotta sitten kesällä ajattelin lukea Ylpeyden ja ennakkoluulon, ihan vaan tutustuakseni että mistä oikein ähistään. Olin ahdasmielinen enkä ymmärtänyt miljöötä sen paremmin kuin aikaakaan, joten pidin sitä erittäin tyhmänä, huonona ja ihan turhana. Nyt ymmärrän toisin. Halusin nimenomaan tutustua Austeniin uusin silmin ja tässäpä oiva tilaisuus.

Itse teokseen. Alku oli vähän tylsähkö, kun oikeastaan mitään ei tapahtunut, mutta kaikki se ihmisten kuvaus oli pohjustusta tapahtumille ja juonenkäänteille. Oikein hyvää ja laadukasta viihdettä. Oli juuri sellaista suurta draamaa jota ei paljon muissa teoksissa tapaakaan kuin klassikoissa. Pidin, erittäin paljon, ja nyt kun ei ole enää niin paljon aikaa lukea viihdekirjallisuutta, niin tämän teoksen lukuarvo kasvo huimasti, koska nyt kun on muutakin elämää niin sitä uppoutuu ihan eri tavalla kirjan maailmaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti