lauantai 22. elokuuta 2009

Arto Paasilinna - Operaatio Finlandia

"Hirtehinen ja hurjapäinen kuvitelmaromaani

Fasistisoituva Ruotsi lietsoo kansallismielistä Ahvenanmaata liittymään itseensä. Selkkaus kehittyy laajamittaiseksi sodaksi. Ruotsi nousee maihin Ahvenanmaalla, Turussa ja Vaasassa, ja äkkiä on sota kauhistuttavaa todellisuutta rauhallisille pohjoismaalaisille.

Sota vyöryy eteenpäin – Haaparanta vallataan ja suomalaiset joukot etenevät Pohjois-Ruotsissa. Tapahtumien kaaoksesta nousee esiin huvittavia ja irvokkaitakin yksityiskohtia. Suomen hallitus istuu pommisuojassa Suurkirkon alla, turkulaiset naiset viihdyttävät ruotsalaisia upseereita, ja kaukana Itä-Suomessa pari sotilaskarkuria ottaa haltuunsa kokonaisen kylän.

Sodan mielettömyys synnyttää ruotsalaisia keskitysleirejä, ja mitä kertoo huoltojoukkojen vänrikki Kai Linnilä: Ruotsin tuntureilla suomalaiset telottavat pakoon pyrkiviä maanmiehiään."

***

Päätin Liikemies Liljeroosin ilmalaivojen jälkeen, että luenpas Paasilinnan tuotannon ilmestymisjärjestyksessä, lukuunottamatta niitä muutamaa jotka oon jo lukenu, poikkeuksena kuitenkin Jäniksen vuosi.

Raskasta luettavaa, kun ei oo minkäänlaista kokemusta sodasta tai edes armeijasta. Jotkin kohdat meni yli hilseen, mutta oli siellä sellasta mulle sopivaa purtavaakin. Monet luvut oli tosi kaunokirjallisia vaikka muuten oli ku olis lukenu hissan kirjaa, sitä vaikeinta. Lopputulos oli aika yllättävä.. ja kirjailijan sanoja lainatakseni, onneks ei oo tämä sota toteutunu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti