maanantai 3. elokuuta 2009

Bernhard Schlink - Lukija

"Reinin tasangolla nuori koulupoika jättää hyvästit lapsuudelleen ja rakastuu keski-ikäiseen, tuntemattomaan naiseen. Seksuaalisen himon lisäksi poikaa ja naista yhdistää lukeminen, mutta ei aivan tavanomaisessa merkityksessä. Kaipaus ja häpeä, hellyys ja vastuu ovat tämän surumielisen, pohdiskelevan ja yllätyksellisen romaanin painavia teemoja."

***
Alkuvuonna tuli katottua Oscar-gaala ja yhtenä ehdokkaana oli Lukija, josta vihdoin ja viimein Kate Winslet nappasi sen kultaisen patsaan (no okei, kullanvärisen), mutta kuitenkin, siitä asti on teos kiehtonut ja nimenomaan haluankin (nyt, parempi myöhään kun ei milloinkaan) jos mahdollista tutustua ensin kirjalliseen tuotokseen ja suurella jos:silla nähdä vasta sitten tehdyn elokuvan.

Tiesin suurin piirtein mistä on kysymys tai ainakin asetelmasta, kolmekymppinen nainen ja teini-ikäinen poika, mutta siinä kaikki. Lukukokemus oli tosi hyvä. Erinomaisesti kirjotettu, rakennettu ja yllättävän syvällinen teos ja kuitenkin siinä oli jotain sadulle ominaista. Se oli aikuisten satu. Ja kuitenkin en tie, jotain tosi todentuntuista.. tai sitten siitä tuli sellanen olo niinku kirjailija olis todella ansiokkaasti sekottanut satua ja realismia.

Loppujen lopuksi: Pidin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti