maanantai 13. heinäkuuta 2009

Dave Marsh - Bruce Springsteen Pomon tarina

"Pomon tarina seuraa Bruce Springsteenin uraa ensimmäisestä albumista nykyhetkeen. Dave Marshin innostava kerronta valottaa ilmiötä nimeltä Bruce Springsteen pintaa syvemmältä. Brucen elämäntarina ja levytysuranovoutuvat eläväksi osaksi rockin historiaa. Marsh nostaa Springsteenin arvoiselleen paikalle amerikkalaiseen singer-songwriter-perinteeseen.

Bruce Springsteen vetoaa kuulojoihinsa konstailemattomuudellaan ja rehellisellä asenteellaan. Pomon tarina on huikea kertomus alati uutta etsivästä ja vahvan sosiaalisen omantunnon omaavasta artistista. Bruce ja E Street Bandin jäsenet iskevät tarinaa legendaarisista kiertueista ja massiivisista levytysprosesseista huumoria ja itseironiaa unohtamatta. Sadat miljoonat fanit ympäri maailömaa pysyvät uskollisina Pomolle vuosikymmenestä toiseen. Tämän kirjan luettuaan ymmärtää miksi."

***
Tätä lukiessa meni melkein vuosi. Kaksi herran konserttia takana ja täytyy myöntää, että vaikka musiikkia oon kuunnellu ihan alle kymmenvuotiaasta asti, en oo tajunnu yhtään mitään siitä, mistä todella on ollut kysymys. Toisaalta on aikatekijä, maantieteelliset tekijät, lähinnä sillä tarkotan sitä, että täällä koti Suomessa Pomo nähdään hieman eri valossa, enemmänkin musiikin puolesta kuin sen puolesta mitä kaikkea hän on kotimaassaan saanut aikaan. Puolustanut vähempiosaisia ja ollut erittäin aktiivinen sodanvastaisuuden puhujana ja muutenkin oman kotimaansa epäkohtia kohtaan.

Samalla tästä teoksesta kävi ilmi Pomon "tyyli", yksityisyys ja periaatteelisuus lähinnä ovat hyvin voimakkaita. Mutta se mihin kiinnitin huomioni oli se, että paljon käytettiin tilaa albumien ja biisien analysoimiseen ja sitä kautta kävi ilmi mitä Bruce on halunnut biiseillään kertoa ja millaisia teemoja ja aiheita niissä käsitellään ja sitä kautta kerrottiin Brucesta, hänen piirteistään ja periaatteistaan. Jossain kohtaan ajattelin että no on tämä kumma, sivukaupalla tätä, mutta se olikin koko teoksen hienous. Siitä puuttuu ehkä tietynlainen puolueellisuus, kun ihmistä kuvataan tämän discographian kautta ja puheiden ja tekojen sanomisten kautta, ulkopuolisen silmin kuvattuna.

Suosittelen, jos on yhtään kiinnostunut Bruce Springsteenista, tämä avaa paljon. Tietynlainen tuntemus herran musiikkiin on eduksi. Ja tuo viittaus tuosta nykypäivästä ei pidä paikkaansa, koska silloin kun tämä teos on julkaistu "nykyhetki" on ollut 2004, jolloin "The Rising" -albumi on ollut viimeisin.

(Tempaussaldo

1. Dave Marsh - Pomon tarina X
2. J.K. Rowling - Harry Potter and the Philosopher's Stone X
3. Stephenie Meyer - New Moon
4. Stephen King - Naisen raivo X
5. Keri Hulme - Mauriora Maan Voima

= 3/5)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti