perjantai 26. kesäkuuta 2009

Antoine B. Daniel - Inkat Puuman varjo

"Nuori espanjalainen aatelismies Gabriel Montelucar selviää täpärästi inkvisition kynsistä ja huomaa olevansa koditon ja isätön. Kun hän kohtaa majatalossa joukon matkamiehiä, jotka alkavat kertoa ihmeellisestä kultamaasta, hänen mielensä täyttää outo kaipuu. Miehet hätkähtävät nähdessään Gabrielin olkapäässä syntymämerkin, joka tuo mieleen heidän Perussa näkemänsä merkillisen kissapedon. Gabrielin suunta on selvä: Francisco Pizarron puheille ja matkaan.


Inkojen valtakunnassa eletään epävarmuuden aikaa. Ainoa valtias on nimennyt kuolinvuoteellaan nuoren inkaprinsessan Anamayan salaisuuksiensa vartijaksi, mutta on epäselvää, kenestä tulee uusi Auringon poika. Kun joukko valkoisia ja parrakkaita muukalaisia saapuu intiaanien kylään, alkaa luojajumala kuiskia Anamayalle salaisuuksiaan. Katsoessaan kalpeaa muukalaista silmiin Anamaya muistaa hätkähtäen Ainoan valtiaan sanat: ”Pysy hengessäni ja luota puumaan…”"

***

Tämä kirja on valehtelematta ollu keskeneräisenä useita vuosia. Kiinnostuin inkojen kulttuurista ja inkoista kun tein niistä tutkielman kouluun jokunen vuosi sitten. En edes muista miten kyseinen teos on tielleni osunut, mutta se kiinnosti ja lainasin sen kirjastosta. Kuitenkin silloin oli muutakin luettavaa ja teos jäi kesken. Jokunen (vuosi) aika siitä kului kun päätin aloittaa uudestaan ja ostin teoksen ihan itselleni, jottei laina-aika pääse umpeutumaan, mutta siinäpä huomasin ongelmakseni, että kun ei ollut paineita palauttamisesta niin ei tullut luettua. Samoihin kohtiin pääsin toisella lukukerralla kuin ensimmäisellä ennen kuin siitä tuli taas keskeneräinen. Nytpä päätin kahlata teoksen loppuun vaikka väkipakolla ja hyvä niin.

Tarina on, sanojensakin mukaan, lumoava. Tarina ei kerro pelkästään kahden maailman ja kulttuurin välisestä yhteentörmäyksestä, kun kaunokirjallinen teos on sentään kyseessä. Löysinhän minä sieltä sen kielletyn rakkauden ja pienimuotoisen kolmiodraamankin. Pääpaino on kuitenkin historiallisessa näkökulmassa ja kirjoittajan nimen taakse kätkeytyykin kolme henkilöä, joista yhden tehtävänä oli pitää huoli, että tarina on uskollinen historiallisille tosiasioille ja -seikoille. Kirja on ensimmäinen osa Inkat-sarjasta. Muut ovat Soturin voima ja Vuoren valo. Tässä osassa päästiin vasta yhteentörmäyksen alkuun. Ensimmäinen taistelu on ohi ja seuraava vaihe alkaa kulttuurillisessa ja maailmojen välisessä vallankumouksessa, juuri kuten oli ennustettukin. Tässä alkusolmu suuremmasta kokonaisuudesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti