perjantai 26. kesäkuuta 2009

Susanna Clarke - Jonathan Strange & herra Norrell

"On vuosi 1807, ja taikuus on kadonnut Englannista lopullisesti. Tai niin luultiin, kunnes salaperäinen herra Norrell taikoo talvisena aamuna Yorkin katedraalin kiviset patsaat puhumaan. Magiaan syvällisesti perehtynyt herra Gilbert Norrell saa Lontoon seurapiirit kohisemaan muuttaessaan yhdessä palvelijansa Childermassin kanssa pääkaupunkiin.

Itseoppinut ja syrjään vetäytyvä Norrell ei täysin hyväksy kykyjensä herättämää huomiota, mutta suostuu lopulta käyttämään magiaa koko kuningaskuntaa uhkaavaa vihollista vastaan. Sota Napoleonia vastaan on jatkunut jo vuosia. Nuori herrasmies Jonathan Strange haluaa kehittää omia luontaisia taipumuksiaan magian alalla ja hakeutuu aluksi vastahakoisen Norrellin oppilaaksi. Kaksikko niittää pian taidoillaan runsaasti mainetta ja kunniaa.

Selvästi lahjakas Strange ei kuitenkaan ymmärrä, miksi Norrell tahtoo pimittää kaiken tiedon, joka liittyy Englannin magian luojaan, kuuluisaan Raven Kingiin. Ihmisenä syntyneen, mutta keijujen kasvattaman Raven Kingin aikoina magiaa ja ihmisjärkeä käytettiin sulassa sovussa, mutta legendaa varjostavat monet selvittämättömät kysymykset. Jonathan Strange on valmis tutkimaan Raven Kingin kohtaloa rohkeammin kuin herra Norrell, mutta pystyykö hän siihen ilman uhrauksia?"

***

Alussa tuntu ihan kivalta, mutta tarinan edetessä tuli mieleen, että mikä tässä nyt oli pointtina ja yhdestä ihmisestä saatto olla kokonainen luku eikä mitään mainintaa sen jälkeen yli sataan sivuun. Vähän sekava ja repaileinen tarina. Maailma ja miljöö ja kaikki mitä siihen kuuluu oli loistavia. Ehkä sitä maailmaa ja miljöötä oli luotu vähän liiankin kanssa. Hahmot jäi pikkasen etäisiksi, en saanu niistä sellasta tyhjentävää kuvaa laisinkaan. Odotan innolla ja mielenkiinnolla teokseen pohjautuvaa elokuvaa kun se joskus näkee päivänvalon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti